www.ujszeged.hu
2017. Mag hava (Október) 20.-a - Vendel, Irén, Kleopátra neve napja.      Nevenapra / Születésnapra magyar köszöntés


Mátyás Szabolcs - Illik tudnom, mert magyar vagyok (PFD - 1.2 MB)

Hírlevél

e-mailcím:


Hírlevéltár
(korábbi hírlevelek)


A Magyar Királyság domborzati terképe
(A terkép rákattintva nagyítható)

Akiben csordogál egy csöppnyi magyar vér, illő, hogy megismerje Thuróczy János: A Magyarok Krónikája művét.
A képre kattintva meghallgathatja.
Hallgassa hát mindenki saját értelme, hite és azonosságtudata szerint!

Bálint Sándor: A szegedi paprika
25 cm x 18 cm

A könyv címe: A szegedi paprika
A könyvhöz kapcsolódó név/nevek:
Bálint Sándor  (Szerző)
Obermayer Ernő  (Lektor)
Benedek László  (Lektor)
Hoffmann Tamás  (Lektor)
Kiadó: Akadémiai Kiadó
A kiadás helye: Budapest
A kiadás éve: 1962
Kötéstípus: Vászon
Oldalszám: 138
Nyelv: Magyar
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Tartalom: Olvasható

Fülszöveg: Bálint Sándor, a szegedi egyetem tanára, Szeged múltjának és népéletének ismert kutatója legújabb könyvében a város világhírű különlegességéről, a pap...

Paprika:
A magyar nyelvben használatos szóalak közvetlenül a szláv papar (bors) kifejezésből ered; régen még a törökbors (Erdélyben: pogánybors) megnevezés volt általános, ami az átvétel balkáni irányát és a paprika borsot helyettesítő, pótló tulajdonságát rejti magában. Bálint Sándor érdekességként egy „tudákos névmagyarázatot" (ma úgy mondanánk: népetimológiát) is felidéz a Szeged melletti Röszkéről, mely szerint a paprika terjesztésében a papok úgy mutattak példát, hogy maguk is fogyasztották a meglehetősen csípős fűszernövényt, s eközben igencsak könnyeztek. A paprika szó eszerint a pap-ríkató kifejezésből ered... (Simon András)

 

Dr. Lázár György: Visszaemlékezés a nagy árvíz napjaira

Harmatszedés égi mezőkön

Lengyel András: „Közkatonái a tollnak...”

Monostori László: Nándorfehérvár emlékezete, 1456-2006

Lengyel András: A „másik” Móra

Bogár László - A rendszerváltás bukása

Polner Zoltán: Isten zsámolyánál

Mé piros a gólya csőre?

Tóth Béla: Kutyák, birkák, szamarak

Kenyér és Bor

Kilófaló finomságok

A hű folyó

Wolf Schenke - A sárgák háborúja

Bátyai Gitta: Úszóházak a Tiszán

Dr. Darázs Sándor: A Szegedi Konzervgyár története

Gyilkos vagy humánus gazdaság

Móra Ferenc: Írások Csókáról

Péter László: Szegedi tudósítások

Cukor Blues

Gyökerek és fények