www.ujszeged.hu
2025. Kikelet hava (Március) 26.-a - Árpád, Emánuel, Larissza, neve napja.      Nevenapra / Születésnapra magyar köszöntés


Mátyás Szabolcs - Illik tudnom, mert magyar vagyok (PFD - 1.2 MB)

Hírlevél

e-mailcím:


Hírlevéltár
(korábbi hírlevelek)


A Magyar Királyság domborzati terképe
(A terkép rákattintva nagyítható)

Akiben csordogál egy csöppnyi magyar vér, illő, hogy megismerje Thuróczy János: A Magyarok Krónikája művét.
A képre kattintva meghallgathatja.
Hallgassa hát mindenki saját értelme, hite és azonosságtudata szerint!

Újszeged logo

Juhász Antal: Parasztok, pásztorok, kézművesek

A kötetben lévő esszék, tanulmányok, riportok középpontjában a munkálkodó, és ünnepeit tisztelő falusi, tanyai, városi ember áll. Olyanok, akiket a társadalomtudomány, az irodalom és a közbeszéd- némi leegyszerűsítéssel, általánosítással- népnek szokott emlegetni. Pontosabban és konkrétabban parasztoknak szokás nevezni.Abban az értelemben, ahogyan azt Arany, Petőfi, Móricz, Erdei Ferenc használta.

Juhász Antal, amikor a 60-70-es években a szeged környéki falvakat, tanyákat járta, olyanokkal beszélgetett, akik már túl életük delelőjén, paraszti életformába születtek, nevelkedtek, dolgoztak. Ők voltak beszélgető társai, történeteinek főszereplői.

fekete fehér fotókkal

2011. 188 p.
ISBN: 978 963 319 024 1
méret: 24 cm

Részletek

 

JAAP SCHOLTEN - Báró elvtárs

Sz. Lukács Imre: Magyar gulág

Péter László: Radnóti Miklós

Juhász Gyula: Ébredj, magyar!

A Hévízi-tó kálváriája egy orvos szemével I.

Mangalica

Győrfi Károly: Keresztényüldözés a 21. század elején

Takács Tibor: Huszárok a hadak útján

Juhász Antal: Parasztok, pásztorok, kézművesek

Bogár László: Ideg-rendszer váltás

Az élő Árpádok

Juhász Antal: A szegedi táj vonzásában

Dankó Pista

Péter László: A város cselédje

Lengyel András: „Közkatonái a tollnak...”

Szilágyi György: Tápé, a szegedi városrész

Tóth Béla: Teremtő Joó Istvánék emlékező könyve

Polner Zoltán: Isten zsámolyánál

Péter László: Árvízi emlékek Szegeden

10 nap az Iszlám Államban