www.ujszeged.hu
2020. Jégbontó Hava (Február) 26.-a - Géza, Vanda neve napja.      Nevenapra / Születésnapra magyar köszöntés


Mátyás Szabolcs - Illik tudnom, mert magyar vagyok (PFD - 1.2 MB)

Hírlevél

e-mailcím:


Hírlevéltár
(korábbi hírlevelek)


A Magyar Királyság domborzati terképe
(A terkép rákattintva nagyítható)

Akiben csordogál egy csöppnyi magyar vér, illő, hogy megismerje Thuróczy János: A Magyarok Krónikája művét.
A képre kattintva meghallgathatja.
Hallgassa hát mindenki saját értelme, hite és azonosságtudata szerint!

Bálint Sándor: A szegedi paprika
25 cm x 18 cm

A könyv címe: A szegedi paprika
A könyvhöz kapcsolódó név/nevek:
Bálint Sándor  (Szerző)
Obermayer Ernő  (Lektor)
Benedek László  (Lektor)
Hoffmann Tamás  (Lektor)
Kiadó: Akadémiai Kiadó
A kiadás helye: Budapest
A kiadás éve: 1962
Kötéstípus: Vászon
Oldalszám: 138
Nyelv: Magyar
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Tartalom: Olvasható

Fülszöveg: Bálint Sándor, a szegedi egyetem tanára, Szeged múltjának és népéletének ismert kutatója legújabb könyvében a város világhírű különlegességéről, a pap...

Paprika:
A magyar nyelvben használatos szóalak közvetlenül a szláv papar (bors) kifejezésből ered; régen még a törökbors (Erdélyben: pogánybors) megnevezés volt általános, ami az átvétel balkáni irányát és a paprika borsot helyettesítő, pótló tulajdonságát rejti magában. Bálint Sándor érdekességként egy „tudákos névmagyarázatot" (ma úgy mondanánk: népetimológiát) is felidéz a Szeged melletti Röszkéről, mely szerint a paprika terjesztésében a papok úgy mutattak példát, hogy maguk is fogyasztották a meglehetősen csípős fűszernövényt, s eközben igencsak könnyeztek. A paprika szó eszerint a pap-ríkató kifejezésből ered... (Simon András)

 

Dankó Pista

Churchill, Hitler és a szükségtelen háború

Péter László: Mindenkor csak feléd nézek, Szeged

Monostori László: Nándorfehérvár emlékezete, 1456-2006

Sz. Lukács Imre: Tábor a pusztán; A halál színpadán

Kenyér és Bor

Halételek

Szilágyi György: Tápé, a szegedi városrész

Tóth Béla

Bogár László - Magyarország és a globalizáció

Cukor Blues

Szárnyas ételek

Veress D. Csaba: A szegedi vár.

Sz. Lukács Imre: Magyar gulág

A magyar név megint szép lesz... (szerk: Földesi Ferenc)

Juhász Antal: Parasztok, pásztorok, kézművesek

Péter László: Szegedi seregszámla

Dr. Darázs Sándor: A Szegedi Konzervgyár története

Kilófaló finomságok

Polner Zoltán: Isten zsámolyánál