www.ujszeged.hu
2023. Föld hava (Szeptember) 27.-e - Adalbert, Vince neve napja.      Nevenapra / Születésnapra magyar köszöntés


Mátyás Szabolcs - Illik tudnom, mert magyar vagyok (PFD - 1.2 MB)

Hírlevél

e-mailcím:


Hírlevéltár
(korábbi hírlevelek)


A Magyar Királyság domborzati terképe
(A terkép rákattintva nagyítható)

Akiben csordogál egy csöppnyi magyar vér, illő, hogy megismerje Thuróczy János: A Magyarok Krónikája művét.
A képre kattintva meghallgathatja.
Hallgassa hát mindenki saját értelme, hite és azonosságtudata szerint!

Újszeged logo

Bálint Sándor: A szegedi paprika
25 cm x 18 cm

A könyv címe: A szegedi paprika
A könyvhöz kapcsolódó név/nevek:
Bálint Sándor (Szerző)
Obermayer Ernő (Lektor)
Benedek László (Lektor)
Hoffmann Tamás (Lektor)
Kiadó: Akadémiai Kiadó
A kiadás helye: Budapest
A kiadás éve: 1962
Kötéstípus: Vászon
Oldalszám: 138
Nyelv: Magyar
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Tartalom: Olvasható

Fülszöveg: Bálint Sándor, a szegedi egyetem tanára, Szeged múltjának és népéletének ismert kutatója legújabb könyvében a város világhírű különlegességéről, a pap...

Paprika:
A magyar nyelvben használatos szóalak közvetlenül a szláv papar (bors) kifejezésből ered; régen még a törökbors (Erdélyben: pogánybors) megnevezés volt általános, ami az átvétel balkáni irányát és a paprika borsot helyettesítő, pótló tulajdonságát rejti magában. Bálint Sándor érdekességként egy „tudákos névmagyarázatot" (ma úgy mondanánk: népetimológiát) is felidéz a Szeged melletti Röszkéről, mely szerint a paprika terjesztésében a papok úgy mutattak példát, hogy maguk is fogyasztották a meglehetősen csípős fűszernövényt, s eközben igencsak könnyeztek. A paprika szó eszerint a pap-ríkató kifejezésből ered... (Simon András)

 

Varga Papi László: Zsidó magyarok Szegeden

Dr. Darázs Sándor: A Szegedi Konzervgyár története

Bioételek gabonából

Halételek

Az Adriától Amerikáig

Tömörkény István: Hétről hétre

A tudás még nem bölcsesség

Mangalica

Juhételek

Péter László: Radnóti Miklós

A leves hazudik

Kovács Teréz: Szegedi képes szakácskönyv

Csemer Géza: Löffler-bolt, az a régi szép...

Csapody Miklós: „Nehéz útra keltem”...

Bátyai Gitta: Úszóházak a Tiszán

Szeged útikönyv – 10 séta a városban

Helyünk és sorsunk Európában

Gulyás László : Edvard Bened

Kecske ételek

Takács Tibor: Huszárok a hadak útján