www.ujszeged.hu
2024. Áldás hava (Július) 13.-a - Jenő, Henrik neve napja.      Nevenapra / Születésnapra magyar köszöntés


Mátyás Szabolcs - Illik tudnom, mert magyar vagyok (PFD - 1.2 MB)

Hírlevél

e-mailcím:


Hírlevéltár
(korábbi hírlevelek)


A Magyar Királyság domborzati terképe
(A terkép rákattintva nagyítható)

Akiben csordogál egy csöppnyi magyar vér, illő, hogy megismerje Thuróczy János: A Magyarok Krónikája művét.
A képre kattintva meghallgathatja.
Hallgassa hát mindenki saját értelme, hite és azonosságtudata szerint!

Újszeged logo

Bálint Sándor: A szegedi paprika
25 cm x 18 cm

A könyv címe: A szegedi paprika
A könyvhöz kapcsolódó név/nevek:
Bálint Sándor (Szerző)
Obermayer Ernő (Lektor)
Benedek László (Lektor)
Hoffmann Tamás (Lektor)
Kiadó: Akadémiai Kiadó
A kiadás helye: Budapest
A kiadás éve: 1962
Kötéstípus: Vászon
Oldalszám: 138
Nyelv: Magyar
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Tartalom: Olvasható

Fülszöveg: Bálint Sándor, a szegedi egyetem tanára, Szeged múltjának és népéletének ismert kutatója legújabb könyvében a város világhírű különlegességéről, a pap...

Paprika:
A magyar nyelvben használatos szóalak közvetlenül a szláv papar (bors) kifejezésből ered; régen még a törökbors (Erdélyben: pogánybors) megnevezés volt általános, ami az átvétel balkáni irányát és a paprika borsot helyettesítő, pótló tulajdonságát rejti magában. Bálint Sándor érdekességként egy „tudákos névmagyarázatot" (ma úgy mondanánk: népetimológiát) is felidéz a Szeged melletti Röszkéről, mely szerint a paprika terjesztésében a papok úgy mutattak példát, hogy maguk is fogyasztották a meglehetősen csípős fűszernövényt, s eközben igencsak könnyeztek. A paprika szó eszerint a pap-ríkató kifejezésből ered... (Simon András)

 

Polner Zoltán: Csillagok tornácán

Síklaky István - Létbiztonság és harmónia

Juhász Gyula: Ébredj, magyar!

Aki Európából (is) látta Magyarországot...

Gyilkos vagy humánus gazdaság

Manipulált mértéktelenség

Bogár László : Bokros újratöltve

10 nap az Iszlám Államban

Gyökerek és fények

Tápai Antal : Életutam

Péter László: Kálmány Lajos

Bálint Sándor - A szegedi paprika

Mé piros a gólya csőre?

Földbeszántott keserűség avagy az utolsó barázda

Tóth Béla: Teremtő Joó Istvánék emlékező könyve

Varga András: A régi Szeged

Halételek

Sz. Lukács Imre: Magyar gulág

Lakomakönyv

Marschalkó Lajos, Fiala Ferenc: Vádló Bitófák