Bálint Sándor: A szegedi paprika
25 cm x 18 cm
A könyv címe: A szegedi paprika
A könyvhöz kapcsolódó név/nevek:
Bálint Sándor (Szerző)
Obermayer Ernő (Lektor)
Benedek László (Lektor)
Hoffmann Tamás (Lektor)
Kiadó: Akadémiai Kiadó
A kiadás helye: Budapest
A kiadás éve: 1962
Kötéstípus: Vászon
Oldalszám: 138
Nyelv: Magyar
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Tartalom: Olvasható
Fülszöveg: Bálint Sándor, a szegedi egyetem tanára, Szeged múltjának és népéletének ismert kutatója legújabb könyvében a város világhírű különlegességéről, a pap...
Paprika:
A magyar nyelvben használatos szóalak közvetlenül a szláv papar (bors) kifejezésből ered; régen még a törökbors (Erdélyben: pogánybors) megnevezés volt általános, ami az átvétel balkáni irányát és a paprika borsot helyettesítő, pótló tulajdonságát rejti magában. Bálint Sándor érdekességként egy „tudákos névmagyarázatot" (ma úgy mondanánk: népetimológiát) is felidéz a Szeged melletti Röszkéről, mely szerint a paprika terjesztésében a papok úgy mutattak példát, hogy maguk is fogyasztották a meglehetősen csípős fűszernövényt, s eközben igencsak könnyeztek. A paprika szó eszerint a pap-ríkató kifejezésből ered... (Simon András)